4Some nieuws en klanten

Bekijk hier onze nieuwsupdates, referenties, kennisartikelen en blogs.

4SOME'ER AAN HET WOORD, JACCO MENS

4SOME'ER AAN HET WOORD, JACCO MENS

Hij mag al bijna zijn koperen jubileum vieren want op 1 april aanstaande werkt hij 12,5 jaar bij 4Some, Jacco Mens. Jacco is één van onze meet- en regelspecialisten en hij wilde ons wel wat vertellen over zijn veelzijdige baan bij 4Some. Een echte vak fanaat die het naadje van iedere kous wil weten; de functie van specialist past hem dus als een jas. Naast meet- en regeltechniek bijt hij zich tegenwoordig helemaal vast in bodemtechniek: warmte- en koudeopslag in de bodem. We geven Jacco graag het woord!

Jacco, kun je jezelf kort voorstellen?

Jazeker, ik ben Jacco Mens, ben 53 jaar en woon in Poortugaal, Rotterdam Zuid. Ik woon hier samen met mijn vrouw Yvette en 17-jarige zoon Jay (vernoemd naar Jacco en Yvette). Ik ben technisch specialist bij 4Some en werk hier inmiddels bijna 12,5 jaar. In mijn vrije tijd houd ik onder andere van reizen, wielrennen, kitesurfen, boksen en fitness. O ja en klussen. Ik zit dus inderdaad niet graag stil!

Wat is je achtergrond?

Eigenlijk ben ik via mijn vader in de techniek terecht gekomen. Vroeger wist ik niet wat ik wilde worden (lees: ik hield niet van school en had overal lak aan ;-). Mijn vader zat in de meet- en regeltechniek dus die vond het wel een goed idee dat ik de techniek in ging. Daar was namelijk altijd werk zei hij. Ik heb daarop de mts gedaan richting energietechniek en elektronica. Na mijn studie heb ik in de Rotterdamse havens gewerkt bij een bekend containerbedrijf en ben ik vervolgens in de koeltechniek terecht gekomen. In de avonduren heb ik diverse studies gedaan, bijvoorbeeld op het gebied van klimaattechniek en ontwerp. Ik kan dus wel zeggen dat ik blij ben dat mijn vader mij gestimuleerd heeft om in de techniek te gaan.

Hoe ben je bij 4Some terecht gekomen?

Tussen mijn banen door heb ik een paar rondreizen gemaakt onder meer door Australië en Azië. Als laatste hebben we een campertour door Europa gemaakt met onze zoon. Hierna had ik mijn cv op een vacaturesite gezet en werd ik al snel gebeld door 4Some of ik wilde komen praten (dank je wel nog Harry). Tijdens de gesprekken kreeg ik een ontzettend goed gevoel en binnen no-time was ik aan het werk als meet- en regeltechnicus.

Wat houdt jouw functie bij 4Some in?

Als meet- en regeltechniek specialist zijn mijn hoofdtaken het onderhouden, monitoren, optimaliseren en controleren van de meet- en regeltechniek in de gebouwgebonden installaties die wij beheren en onderhouden. Dit zijn voornamelijk klimaatinstallaties waarbij het gaat om het ventileren, verwarmen en koelen van de betreffende panden. Ook houd ik me bezig met werkzaamheden rondom certificeringen voor warmte- en koudeopslag.

Daarnaast zet ik op afstand gebouwbeheersystemen op. Dan heb je het over het installeren van routers en software en het bijhouden hiervan op de centrale computer. Waar nodig geef ik uitleg aan de objectteams, ondersteun ik ze en doe ik soms wat aanpassingen op laptops en in ondersteunende software.

Tenslotte ben ik natuurlijk onderdeel van het team Specialisten. Dit team wordt ingeschakeld in situaties waar een bepaalde expertise nodig is. De objectteams die de installaties van onze gebouwen onderhouden en beheren kunnen bij ons team terecht met hun vragen. Deze kunnen soms flink uitdagend zijn! Ik vind het erg leuk dat we op deze manier onze kennis kunnen delen binnen de organisatie en samen soms ook meer kennis kunnen vergaren. Verder kan ons team ook bij projecten zoals verbouwingen en renovaties ingezet worden.

4some-jacco-mens.jpg

Wat vind je vooral leuk aan je functie?

Vooral dat het zo divers is en dat ik heel zelfstandig kan werken. Een heel leuk onderdeel van mijn werk vind ik de werkzaamheden met betrekking tot de warmte- en koudeopslag (WKO) bij een aantal panden die wij beheren. Met een bodemenergiesysteem (een soort warmtewisselaar in de grond) kun je op een duurzamere manier panden verwarmen en koelen. In lijn hiervan mag ik mij samen met 2 collega’s bezighouden met de BRL 6000-21 certificering van 4Some. Deze gaat over het beheren van het bovengrondse deel van bodemenergiesystemen. Hiervoor begeleid ik bijvoorbeeld de praktijkaudits voor onze certificering. Ik heb hier al wat cursussen in gedaan maar het is mijn ambitie om me hier de komende jaren nog verder in te ontwikkelen en verder te studeren.

Hoe ziet een werkdag er voor jou uit?

Dat verschilt heel erg. Ik werk afwisselend vanuit huis, op locatie bij onze objecten en op kantoor in IJsselstein. Ik beheer mijn agenda zelf, dat is fijn. Vaak plan ik mijn werkzaamheden al een maand vooruit. Werkzaamheden m.b.t. onderhoud en bodemenergie zijn in ieder geval standaard in mijn agenda. Als ik naar een object ga ben ik daar meestal rond half 8 ‘s ochtends. Op locatie kijk ik wat de prioriteiten zijn en wat er dus moet gebeuren. Als dit gedaan is ga ik weer naar mijn volgende afspraak. Tegenwoordig kan ik redelijk veel op afstand doen en bestaat een flink deel van mijn functie uit administratie en het beantwoorden van mails. Dit doe ik dan vanuit huis of kantoor.

Wat zie jij als jouw leukste project tot nu toe en waarom?

Omdat ik mijn werk als één groot project zie, kan ik van een leukste project eigenlijk niet spreken. Ik kan me wel nog een bijzonder moment herinneren. Dit was tijdens mijn laatste storingsdienst (met 52 jaar hoef je geen storingsdienst meer te draaien). Ik was die nacht achterwacht toen ik een melding kreeg van een lekkage op een van de grootste en hoogste objecten die wij beheren. Omdat wij totaalonderhoud doen, vallen dit soort meldingen ook binnen onze verantwoordelijkheid.

Het klonk nogal heftig en omdat ik relatief dichtbij woon, ben ik zelf naar het object gegaan. Toen ik ter plaatse kwam zag ik dat het water langs de muren naar beneden stroomde. De grote bollampen die in de hal hingen, stonden zelfs vol met water. Omdat ik bang was voor instortingsgevaar en er ook een hotel in het object gevestigd was, heb ik de brandweer erbij gehaald. Die gaven aan dat de situatie veilig was, maar ik wilde graag zekerheid en heb daarom (met toestemming) een gat geboord in het plafond om te testen of daar geen water op stond. Inmiddels was het gestopt met regenen en het water bleek gelukkig alleen langs de wanden te lopen.

De dag erna, toen het weer licht was, hebben ze het dak gecontroleerd. Er bleek een fles of bekertje in de afvoer te zitten waardoor al het water op het kleinere dak daaronder terecht was gekomen. Al met al is het goed afgelopen, maar het blijft de meest natte storing die ik ooit heb meegemaakt en een mooi verhaal. Ik houd wel van een beetje spanning haha!

Hoe zien jouw 4Some collega’s jou denk je?

Ik denk dat ze mij zien als sociaal en betrokken. En dat ik me volledige inzet voor het bedrijf. Ik ben wel druk bezet dus soms duurt het wat langer voordat ik ze kan helpen. Soms moeten dingen wat verder vooruitgeschoven worden. Verder ben ik open in mijn communicatie. Zo zeg ik het ook gewoon eerlijk als ik ergens minder sterk in ben en ze met bepaalde vragen beter naar een collega kunnen gaan.  

Hoe zie jij de toekomst bij 4Some? 

Ik heb het nog steeds erg naar mijn zin. Ik had verwacht dat de reisafstand naar IJsselstein me na een tijdje zou gaan opbreken, maar niets is minder waar. Ik werk nog steeds met heel veel plezier bij dit bedrijf en kan m’n ei hier helemaal kwijt. Ik zou het ontzettend leuk vinden wanneer we als 4Some nog meer gaan doen met bodemenergie en dat ik daar mijn rol nog meer in kan gaan pakken. Maar er is voor mij ook wel meer dan alleen werk. Ik zou graag nog een keer een stuk grond kopen met een ‘opknaphuis’. En dan ernaast nog een tweede huis bouwen voor mijn zoon en/of weer een lange rondreis willen maken. Ik heb te veel jonge mensen zien gaan, dus als je dingen wilt doen dan moet je het nu doen. Maar goed, voorlopig zijn ze nog niet van me af bij 4some, het bedrijf en de mensen voelen inmiddels echt als een familie.

Ook werken bij 4Some? Bekijk hier onze vacatures!

Behoefte aan ontzorging van
uw technische installaties?

Neem contact met ons op